Preloader

Nalagam

image

Lesene skeletne hiše – pogovor s tesarskim mojstrom Janezom Mehlinom

Obrtnik Janez Mehlin vodi tesarsko družinsko obrt z več kot pol stoletja dolgo tradicijo. V obratovalnici na Škofljici združujejo tesarska znanja in izkušnje treh generacij. Izdelujejo najrazličnejše lesene konstrukcije – strehe, nadstreške, ograje, mostove, kozolce, hiše … . Ker je danes v svetu lesena gradnja vse bolj razširjena, nas je najbolj zanimala prav izdelava slednjih – lesenih skeletnih hiš.

TESARSTVO MEHLIN_LESENE SKELETNE HISE_POSESTVO TRNULJA1

Ker sledijo trendom, imajo v podjetju Tesarstvo in krovstvo Mehlin Janez s.p. (www.tesarstvomehlin.si) v ponudbi tudi izdelavo lesenih skeletnih hiš. Njihovo vodilo je, da mora biti vsaka hiša edinstveno domovanje, prilagojeno življenjskemu stilu, željam in potrebam ter okolju, v katerem se nahaja. Prav zato ne ponujajo tipskih hiš, pač pa vam izdelajo hišo vaših sanj … po vaših načrtih. Podjetnika Janeza Mehlina veseli, da se ljudje čedalje bolj zavedajo prednosti bivanja v leseni hiši. Les ima odlične gradbeno fizikalne lastnosti, je energetsko varčen, zdravju neškodljiv material, ki ustvarja prijetno bivalno klimo.

tesarstvo mehlin_lesene skeletne hise1

Osnova lesene skeletne hiše je nosilna lesena konstrukcija (skelet), ki je zaradi uporabe ustreznih lesnih zvez statično neodvisna. Sama konstrukcija skeleta zahteva izjemno popolno tesarsko znanje lesnih zvez, poznavanje gradbenih pravil, predvsem statike, in izredno natančnost. Obrtnik Janez Mehlin nam je razložil, da je skeletna konstrukcija, ki se na notranji in zunanji strani zapre z različnimi lesenimi ploščami, votli deli sten pa se zapolnijo s toplotnoizolacijskim materialom, bistveno boljši pristop h kakovosti bivanja, saj so materiali povsem naravni. Kakovostni naravni materiali pa poleg prijetnega bivanja omogočijo tudi majhne toplotne izgube, majhno porabo energije in posledično tudi nižje stroške ogrevanja.

tesarstvo mehlin_lesene skeletne hise3_clanek TESARSTVO MEHLIN_LESENE SKELTNE HISE_POSESTVO TRNULJA

Lesena gradnja velja za hitro in ‘suho’ gradnjo. Za razliko od zidane hiše, kjer zaradi načina gradnje obstaja vlaga, ki ni vidna, a vendar jo naš organizem zaznava, je lesena hiša praktično suha. To v praksi pomeni odsotnost potrebe po dolgotrajnem sušenju vgrajenih gradbenih materialov in s tem možnost hitre vselitve. Poleg odlične odpornosti proti vlagi je ena pomembnejših prednosti lesene gradnje tudi ta, da je potresno in požarno varna. Že res, da je les kot organska snov gorljiv material, vendar v primerjavi z betonom in jeklom prevzema večje požarne obremenitve.

ۈ

ۈ

Podjetje Tesarstvo in krovstvo Mehlin Janez poleg tradicije, bogatih izkušenj in znanj, odličnih referenc ter požrtvovalnega pristopa do stranke, odlikuje tudi delo s sodobno in kakovostno opremo. Delavniške načrte pripravijo s pomočjo računalniškega programa, natančno obdelavo lesa pa zagotovijo s krojenjem na računalniško vodeni liniji (CNC). Da si že pred začetkom lahko predstavljate, kako bo izgledal končni izdelek, vam izdelajo tudi 3D projekcijo.

V podjetju Tesarstvo in krovstvo Mehlin Janez se zavedajo, da je vse, karkoli načrtujete – leseno skeletno hišo, novo streho, predelavo stare ali nov nadstrešek – za vas izredno pomembno. Odločitev, kdo vam bo izvedel ta dela in kako, je prav zato bistvena. Gre namreč za projekt, ki vpliva na kakovost posameznikovega življenja, na njegovo počutje in kakovost bivanja. Mehlinova ekipa se pri načrtu projekta in izvedbi potrudi po najboljših močeh, seveda z upoštevanjem želja strank, saj je le zadovoljna stranka merilo njihove uspešnosti!

V kolikor želite kontakte delavca pokličite 090 73-73 ali si uredite mesečno članarino.